top of page
  • Writer's pictureMateo Ćorluka

Jeste li sigurni da pijete dovoljno vode?


Voda koju konzumirate kroz hranu i piće prolazi kroz cijeli organizam, do najmanjih stanica. Upravo iz tog razloga je jako važna za zdravo tijelo. Nakon što ju popijete i ona prođe u želudac, ulazi u tanko crijevo gdje se uglavnom apsorbira, a ostatak prolazi u debelo crijevo.



Žeđ je subjektivni osjet koji osjećamo kada nastane nešto veći gubitak tjelesne tekućine. On je vitalno važan indikator. No kada žeđ nastupi već smo u nedostatku vode u našem organizmu zato ne treba čekati žeđ kako bi počeli piti vodu. Žeđ treba preduhitriti i piti redovito određenu količinu vode, te svaki dodatni gubitak prilikom fizičke aktivnosti ili boravka na visokim temperaturama nadoknaditi čim prije.

Koliko vode zaista moramo unositi?



Da bi tijelo normalno funkcioniralo potrebna je određena količina vode. S obzirom da tijelo funkcionira na principu homeostaze te se uvijek želi vratiti njoj, tijelu smo dužni osigurati uvijek istu razinu hidracije. Odnosno najbolje bi bilo nadoknaditi jednaku količinu vode koju smo izgubili.

Adekvatnom hidracijom možemo postići zdraviju i čišću kožu, smanjen umor, bolju koncentraciju, gubitak tjelesne težine i mnoge druge prednosti.





Zdravija koža

Koža je najveći ljudski organ, a kao i svaki drugi organ u našem tijelu sastavljena je od stanica. Najveći dio svake stanice u našem tijelu je voda. Zato je koža organ na kojem vrlo brzo možemo uočiti njen nedostatak. Voda čini vašu kožu čišćom i zdravijom. Kroz kožu putem vode odnosni znoja izlaze razne otpadne tvari i toksini iz organizma.


Vitamini i minerali

Vitamini poput B-kompleksa i C vitamina svoju funkciju mogu postići jedino ukoliko su otopljeni u vodi. Vitamine tijelo zapravo i ne može proizvesti, zato ih je potrebno unositi putem hrane i dodataka putem probave. Tijelo nema sposobnost niti pohranjivanja tih istih vitamina pa ukoliko pređu određenu koncentraciju, putem bubrega uz vodu izbacuje ih u obliku urina. Zato je voda vrlo važna u apsorpciji, transportu i izlučivanju vitamina i minerala.


Gubitak tjelesne težine

Ako prije svakog obroka popijemo čašu vode, smanjujemo volumen koji treba zadovoljiti u želucu. Želudac prima signal da je popunjen i posljedično tome manje kalorija unosimo za vrijeme obroka. Nedostatkom vode u organizmu usporavamo metabolizam. Zato ukoliko imamo cilj izgubiti koji kilogram, važno je znati da nam je dovoljna količina vode neizostavna u tom procesu.




Poboljšava koncentraciju

Voda pomaže u radu mozga. Mozak je sastavljen većinom od vode i masti. Istraživanja pokazuju kako gubitak vode samo 2% od ukupne tjelesne količine vode, može dovesti do smanjene mentalne funkcije. Ako imate problema s koncentracijom možda je vrijeme da napravite pauzu uz čašu vode.


Regulacija tjelesne temperature

Znojenje ima jako važnu ulogu jer održava tjelesnu temperaturu na optimaloj razini. Kada vježbamo, ubrzavamo metabolizam koji ubrzava rad srca, kako bi mišići dobili što više kisika, a ta tjelesna reakcija podiže temperaturu tijela te pokreće žlijezde znojnice kako bi znoj rashladio naše tijelo. Kada se znojimo gubimo jako velike količine vode i elektrolita, zato kako bi spriječili prekomjerni nedostatak tekućine važno je uz svaki oblik fizičke aktivnosti obratiti pozornost i na uzimanje dovoljne količine vode.




Sad nakon svega što smo naučili o važnosti vode želim odgovoriti na pitanje. Koliko vode zapravo moramo unositi tijekom dana?

Ne postoji točno određena brojka koja odgovara svima u svakom trenutku. Za nekoga to može iznositi 2l dnevno a nekome je potrebno i 3-4l. Ako uzmemo u obzir naše tjelesne proporcije definitvno ne možemo postaviti jednaku brojku za muškarca od 100 kg koji obavlja teški fizički rad kao za ženu od 60 kg. Količina vode ovisi i o dobi, poznato je kako se starijim osobama preporuča uzimanje nešto veće količine vode.

Iako postoji jedan direktan i jasan indikator nedostatka vode, a to je boja urina. Ukoliko je vaš urin proziran do svijetlo žute boje odlično, hidrirani ste. No ukoliko je on tamno žute do smeđe boje to može biti jasan znak velikog nedostatka vode u organizmu. Putem urina iz tijela se izbacuju otpadni produkti našeg metabolizma, zato ne dozvolite da vaše tijelo nema dovoljnu količinu vode, jer ne želite zadržavati otpad u svom organizmu.




Danas živimo u svijetu tehnologije i velik dio naših života odvija se na telefonima i računalima zato postoje razne aplikacije koje nas podsjećaju da popijemo čašu vode. Zgodno je kada je čovjek zaposlen pa ga aplikacija podsjeti da se pobrine za sebe, popije čašu vode kako bi mogao optimalno funkcionirati.



75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page